Vapaussotien Salon Perinneyhdistys ry:n omistama ja ylläpitämä Itsenäisyyden museo.

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Salon Seudun Perinneyhdistys ry aloitti 1990-luvun alussa vapaussotaan, suojeluskuntaan, lottajärjestöön ja 1939-45 sotiin liittyvän materiaalin keräilyn. Esineet saatiin lahjoituksina paikkakunnan henkilöiltä. Ainoastaan muutama ase on ostettu puolustusvoimien varikolta. Itsenäisyyden museo avattiin 4.5.2000 kaupungin tiloissa Tehdaskatu 2:ssa. Kaupunki maksoi vuokran ja museo pystytettiin talkoovoimin. Vuoden 2008 lopussa rakennus purettiin paikalle rakennettavan kaupungintalon tieltä ja kaupunki vuokrasi museolle uudet tilat Leino Säätiön rakennuksesta Helsingintie 5:ssä. Avajaiset pidettiin 24.2.2009. Kahden vuoden kuluttua vuokranmaksu kaupungin osalta loppui ja Leino Säätiö maksoi puolen vuoden vuokran. 30.9.2011 museo purettiin ja esineet varastoitiin. Pitkien kaupungin kanssa käymien neuvottelujen jälkeen yhdistyksemme sai syksyllä 2014 kohtuuvuokralla uudet tilat Hermannin koulun B-talosta Torikatu 7:ssä. Uudelleen pystytetyn museon avajaiset pidettiin 28. toukokuuta 2015. Rakennus on kuuluisan arkkitehdin Väinö Wähäkallion suunnittelema funkkistyylinen rakennus, joka valmistui vuonna 1940 Salon Yhteislyseon poikien voimistelusaliksi. Rakennuksen vieressä oli puutalo, joka tuhoutui venäläisten pommituksessa jatkosodan aikana heinäkuun alussa 1941. Vuonna 1970  tilat muutettiin Hermannin koulun teknisten työn opetustilaksi.

 

Museon esineistö voidaan jakaa neljään ryhmään:

  1. Kunniamerkit

Henkilöllä on oma vitriini, jos hän on saanut useampia kunniamerkkejä. Vapaussotaan osallistuneilla on 13 vitriiniä ja yhteensä vitriinejä on 30. Kunniamerkeistä mainittakoon lentomestari Urho Lehtovaaran Mannerheim-risti sekä 1. ja 2. luokan rautaristit ja Olli Kärjen VR3 pr. Vapaussodan merkeissä on muun muassa Pohjan Poikien merkki, heimosotaristejä, Porin Rykmentin 5 K ja Salon Seudun Wapaajoukkojen merkki.

Suojeluskuntaan ja lottajärjestöön liittyvissä merkeissä on muun muassa Artjärven kurssimerkki myöntökirjoineen, SK:n voimisteluohjaajan merkki, lottien ansioristi ym.

  1. Militaria

Aseista mainittakoon monet kiväärit, konekivääri, kaksi pikakivääriä, pistooleja, ammuksia, mittausvälineitä, pioneerivälineitä, karttoja ym. Huom. Kaikki aseet on deaktivoitu.

  1. Asusteet ja muita esineitä.

Suojeluskuntalaisten ja lottien hihanauhoja, kenraalin ja lääkintämajurin asut, suojeluskunta- ja lotta-asuja. Lisäksi on astioita, palkintoja ja valokuvia.

  1. Arkisto

Arkistossa on 50 mappia (pöytäkirjoja, valokuvia ym.), joiden sisällöt on luetteloitu. Lisäksi arkistossa on omia videoita ja muita tallenteita.